• image

Predbračno savetovanje

Predbračno savetovanje

Pre nego što uđete u brak, postoji mogućnost da razgovarate sa psihologom o Vašoj vezi. Preduslov nije postojanje problema već zainteresovanost za vaš odnos i mogućnost unapređenja istog. Ova vrsta savetovanja može da se radi individualno ili u paru.

Brak predstavlja pozitivan stres, i koliko god bio pozitivan, i dalje je stres. Poznato je da stresom zovemo sva neprijatna stanja našeg organizma, kada se osećamo iscrpljeno i zapažamo da ne funkcionišemo toliko dobro kao ranije.

Predbračno savetovanje Vam pruža mogućnost da sagledate koje promene treba da unesete u svoj život pre braka i u prvim godinama istog. S obzirom da predstavlja stres, brak pretpostavlja da promene treba da se odigraju na:

  • individualnom (ličnom) planu,
  • na planu vas kao para,
  • i na planu para kao dela veće društvene zajednice (primarna porodica, porodica partnera, rođaci, prijatelji, kolege,…).

 

Ova vrsta savetovanja će Vam pomoći da razumete kako komunicirate, rešavate konflikte, usklađujete uloge koje neprimetno dobijate u društvu i odnosu sa partnerom, kao i da unapredite sve veštine koje već posedujete, kao i da steknete određene koje do sada još niste usvojili, a sve u cilju boljeg funkcionisanja i prijatnijeg života sa partnerom.

Kako izgledaju predbračne seanse?

U ovom procesu Vam pomažu naši psiholozi, koji su završili psihoterapijski pravac – Sistemska porodična psihoterapija. Sastanci sa njima traju 1,5 h, jednom nedeljno. Nakon svakog susreta obično dobijate tzv. domaći zadatak, koji treba da uradite do narednog susreta. Kada psiholog proceni, na osnovu vašeg ponašanja, susreti se proređuju na 2 susreta mesečno, i oni su obično kontrolnog karaktera. Na njima psiholog dobija informacije od vas kako napreduje vaš partnerski odnos i kako se usklađujete na osnovu svih prethodno navedenih parametara. Psihoterapija se prekida kada psiholog, a obično i klijent/i zajedno sa njim procene da nema više potrebe da klijenti dolaze, jer su unapredili svoj odnos.

Može se desiti da klijenti dođu na seansu i navodno žele da rade na svom odnosu, ali se na kraju ispostavi da je jedan član para došao, jer ga je partner ucenio, nagovorio ili taj partner samo želi da udovolji svom partneru i smiri ga time na neko vreme. Ukoliko psiholog prepozna ovakve motive dolaska klijenata, u obavezi je da ih suoči sa tim i prekine rad sa tim parom, iz razloga što takvi motivi sugerišu da par nije spreman da radi na svom odnosu, već samo jedan partner. Stoga se može predložiti individualna psihoterapija osobi iz para koja smatra da oni kao par imaju problema. Odluka je na osobi da li će prihvatiti taj savet psihologa i doći individualno ili ne.

 

 • 78

  Na individualnom (ličnom) planu

 • 85

  Na planu vas kao para

 • 90

  Na planu para kao dela veće društvene zajednice

Zakažite termin >>

Posted in: