Kako se pripremiti za intervju?

Prilikom regrutacije i selekcije kandidata, zaposleni u HR-u vode računa o raznim stvarima, a Vi treba da se pripremite za njih.

Prilikom javljanja na oglas, prvo šaljete svoj dobro popunjeni CV i motivaciono pismo.

Ukoliko im se svidite, a nekad i bez toga, bivate pozvani na psihološko testiranje. Cilj tog testiranja bi trebao da bude usklađivanje Vaših karakteristika, osobina i sposobnosti sa zahtevima posla. Nekada je to samo serija testova koja malo govori o Vama, a određene kompanije imaju izuzetne stručnjake koji adekvatno rade svoj posao, odnosno zadovoljavaju cilj testiranja.

Kada „položite“ određene testove, ljudi iz HR-a Vas pozivaju na intervju. Tih intervjua nekada ima više u  različitim vremenskim intervalima i skloni smo da ih nazivamo „krugovi“. Tako da, ako prođete prvi krug, pozivaju Vas u drugi itd.

Kontaktom oči u oči, zaposleni u HR-u obraćaju pažnju na mnoge detalje. Kako biste ih zadovoljili, postoji mogućnost da dođete na malu „obuku“ i uspete da ih zadovoljite.

Ova kratka “obuka” podrazumeva:

  • Kako se pripremiti
  • Šta poneti na intervju
  • Kako izgledati
  • Kako se ponašati
  • Kako se predstaviti
  • Kako biti svoj PR
  • Kako se snaći prilikom nezgodnih pitanja

Sve ovo se uvežbava sa psihologom, kako biste na intervju došli sa minimumom treme i anksioznosti i sa većom šansom da dobijete posao.

 

Priprema za razgovor za posao

Odlazak na razgovor za posao ne mora da vam bude stresan, ukoliko se prethodno dobro pripremite.

Priprema podrazumeva da sa psiholog otkrijete svoje sposobnosti, veštine, vrline i mane, kao i da te mane “pretvorite” u svoje kapacitete i sposobnosti za budući posao.

Pre dolaska na pripremu, potrebno je da se informišete u kompaniji za koju konkurišete, kao da osvežite svoju biografiju. Ukoliko imate nedoumica u vezi biografije, stojimo Vam na raspolaganju za pitanja.

Priprema sa psihologom obično traje 2 sata, s tim što (ukoliko se ukaže potreba) mogu da se koriste i neki psihološki testovi, pa je onda zadržavanje duže ili se ukaže potreba za još kojim dolaskom (stvar je procene psihologa, kao i Vaše volje).

Razgovor sa Vama obavlja psiholog i stručnjak u oblasti ljudskih resursa, sa višegodišnjim radnim iskustvom u sektoru ljudskih resursa.

Leave a Reply