HR = prvo lice kompanije

Prvi susret sa kompanijom ostvarujemo kroz oglas za posao, a onda preko osoba koje nam se obrate ako zadovoljavamo uslove. Koliko je prvi kontakt sa kompanijom bitan, sigurno znaju oni koji su išli na više razgovora za posao. Oni imaju širu sliku i mogu da naprave poređenje.

U našoj državi je retkost da dobijete email u kom vam se zaposleni u HR sektoru zahvaljuju što ste konkurisali u njihovu kompaniju i što ste prepoznali neki njihov kvalitet koji vas je na to naveo.

Ukoliko dobijete poziv, veoma vam znači kako je ta osoba zvučala preko telefona. Da li je bila ljubazna? Da li vam je objasnila kako da dođete do njihove zgrade? Da li vam je rekla koju dokumentaciju treba da ponesete? To su samo neke od stvari na koje obraćamo pažnju kada nas zovu na intervju.

Prilikom dolaska, izuzetno je važno kako ste dočekani. Portir tzv. „menadžer za obezbeđenje“ takođe treba da bude kulturan, ljubazan, da vas sprovede do prostorije gde će se intervju obaviti ili bar da vas uputi. Međutim, prva važna osoba sa kojom se susrećete je osoba iz HR sektora. Ona prezentuje kompaniju u kojoj želite da radite.

Ta osoba nekada zna da bude ljubazna, a nekada baš i ne. Pomislićete da je to deo „stres“ intervjua i da vas testiraju na to kako reagujete na neprijatne situacije, ali ne, to nekad zna da bude deo karaktera.

Sledeći primer: jednom sam prisustvovala testiranju, a ispitivačica je imala izrastak na kosi dužine 10 cm, možda i više. Tada još nije bio popularan „ombre“, pogotovo ne smeđe-svetlo roza. Zapitala sam se: “Da li zaista želim da radim u kompaniji u kojoj žena nema novca za farbu za kosu?“. To su detalji koji mnogo znače.

U situacijama kada ste bili na testiranju i intervjuu, naravno da očekujete povratnu informaciju od kompanije, po mogućstvu blagovremenu. Znamo da konkursi ponekad traju nekoliko meseci dok ih ne zatvore, ali ako neko nije prošao u dalji krug, znamo da ga valja obavestiti što pre. Mnogo puta, brzina tih informacija ne zavisi od HR sektora, već od ljudi koji donose konačnu odluku, ali je ljudski i profesionalno kandidatima što pre poslati email kojim im se zahvaljujemo na odazivu i vremenu koje su proveli sa nama.

Osobe u HR sektoru ne treba da budu manekenske građe, neprikladno obučeni i sl., već prijatne spoljašnjosti, ljubazni, prijatni u komunikaciji, da poštuju svakog sagovornika i da budu svesni da su oni ti koji predstavljaju kompaniju. Mnogim kandidatima je to prvi i jedini kontakt sa kompanijom i taj utisak plasiraju u etar. Dobar HR zna da bude i dobar PR za kompaniju.

Posted in:

Leave a Reply